Etykiety

niedziela, 10 maja 2015

szparagowo

Nasz pierwszy raz.....
ale jaki pyszny:)
zdecydowanie do powtórki nie raz i nie dwa:)

przepis z http://panismaczna.com/
  • pęczek zielonych szparagów
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • szczypta czosnku (przyprawy)
  • 2 -3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Zdrewniałe końce szparagów odcinamy (około 1 cm), jeśli mają grubsza skórkę, cienko obieramy. Każdy plasterek szynki kroimy w długie ok. 1 cm paseczki. Paseczkami szynki obwijamy każdego szparaga. Naczynie do zapiekania spryskujemy (smarujemy) oliwą. Układamy obwinięte szynką szparagi. Posypujemy odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Ponownie skrapiamy oliwą. Na koniec całość solidnie posypujemy parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 25-30 minut



1 komentarz:

  1. No wyglada pysznie! Ja jeszcze nie mialam szparagowego pierwszego razu ;) Ale zachecilas mnie do tego, wiec musze na zakupy wyruszyc :)
    Odpsalam u siebie-winogrona na cieplo jak najbardziej pycha!
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń