Etykiety

czwartek, 6 lutego 2014

faworkowo

stary przepis po babci, uwielbiam, zawsze przezd tłustym czwartkiem uruchamiamy produkcję, tak , żeby starczyło smaku na cały rok:)




przepis ku pamięci i do wypróbowania dla chętnych :)
25 dag mąki
2 żółtka
1 jajko
łyżka czubata śmietany kwaśniej
łyzka octu lub wódki
2 dag cukru pudru

zagniesć  i wałkować - tu cały sekret - bardzo cieniutko ( tu przydaję sie meskie silne ramię :)
wyciąć , wywinąć i smazyc na rozgrzanym oleju, czuwajac bo szybko się brązowi, posypac cukrem pudrem i delektowac sie rodzinnie, smacznego:)

* przedstawiona na zdjęciach ilość wyszła z półtorej porcji

2 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie :) przepis zanotowany i zostanie niebawem wykorzystany :) smacznego życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Chyba też mi się zachciało przypomnieć ten smak :)

    OdpowiedzUsuń